Zoete aardappelburgers

23-08-2019

Vandaag ga ik de vegetarische toer op en deel ik met plezier deze overheerlijke zoete aardappelburgers. Binnenkort verschijnt er dan natuurlijk ook nog een receptje waarin deze verwerkt zijn.

De burgers worden, zoals de naam waarschijnlijk doet vermoeden, gemaakt met zoete aardappel. Op zich is dit niet echt een vleesvervanger, want het bevat amper eiwitten (1,6g per 100g) en daarnaast zijn het ook geen volwaardige eiwitten. Dus heb ik ervoor gekozen om de zoete aardappel te mengen met kikkererwten. Deze bevatten redelijk wat eiwitten (19g per 100g) en in combinatie met de andere ingrediënten zorgen we ervoor dat ook deze vleesvervanger volwaardig is.

Het is een relatief zoete burger, wat ik zeker niet storend vind. Het recept is zo dat je enkele burgers in 1 keer kan maken. Je kan deze dan bewaren in de koelkast (ongeveer een 3-tal dagen) of in de diepvries (ongeveer 3 maand). Je kan ze koud opeten, bv. bij de lunch in een salade, of je kan ze terug opwarmen. Dus in mijn ogen het ideale food prepping gerecht. Want je kan het gebruiken in zoveel gerechten. Wil je ze ook maken? Bekijk dan snel het recept!

Zoete aardappelburgers

Ingrediënten (voor 10 à 12 burgers):

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 500g kikkererwten (uit blik)
  • 200g havermout
  • 2 eetlepels chiazaad en lijnzaad (gemengd)
  • 3 lente-uitjes
  • Kruiden: gember, look, peper, zout, ...

Bereidingswijze:

  1. Schil de zoete aardappels en snijd deze in blokjes.
  2. Kook de zoete aardappelen gaar.
  3. Laat de zoete aardappel uitlekken en spoel ondertussen de kikkererwten.
  4. Pureer de zoete aardappel samen met de kikkererwten. Dit mag nog een vrij grove puree zijn.
  5. Voeg de havermout en de zaden toe en meng goed onder elkaar. Laat dit eventjes staan, zodat ze zorgen voor een binding in de puree.
  6. Snijd de lente-uitjes in ringen en voeg deze toe onder de burgers. 
  7. Kruid de burgers naar eigen smaak. Ik heb er verse gember onder geraspt, peper, zout en een beetje curry poeder.
  8. Maak balletjes van de puree en duw deze tot een burger.
  9. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat.
  10. Bak de burgers gedurende 35 à 40 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven.
  11. Draai eventueel tussendoor eens om.

De burgers kan je dan eten bij verschillende gerechtjes, zoals een salade of tussen een broodje met extra groenten. Je kan ze ook invriezen per stuk, zo heb je altijd een gezonde vleesvervanger in huis. Als je hem hebt laten ontdooien of een dag later wilt eten, dan kan je hem nog eventjes opwarmen door te bakken in de pan.

SMAKELIJK!

Lotte