Zoete aardappel ovenschotel met gehakt en prei

04-12-2023

In de winter of op koude dagen is er niets beter dan een ovenschotel. Bij vrienden heb ik al eens een ovenschotel met zoete aardappel en gehakt gegeten die ik super lekker vond. Daarom heb ik vandaag een eigen variant gemaakt op die ovenschotel, en extra prei en paprika toegevoegd. Je kan er gerust ook nog andere ingrediënten aan toevoegen of er een vegetarische versie van maken.

Deze ovenschotel is trouwens niet super veel werk, en bovendien moet hij ook niet zo lang in de oven. Dit maakt het een handig recept voor een moment wanneer je eens wat minder tijd hebt om lang in de keuken te staan. Het ideale met ovenschotels is dat je vaak restjes hebt voor de dag erna (vaak smaakt hij trouwens nóg lekkerder dan) of voor in de diepvries voor een dag wanneer je helemaal geen tijd (of zin) hebt om te koken. Zo hoef je het enkel nog maar te ontdooien. 

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 500 g zoete aardappel
  • 300 g gemengd gehakt
  • 200 g prei
  • 1 paprika
  • 40 g boter
  • 1 tl rozemarijn
  • 2 tl oregano
  • Peper en zout
  • Geraspte kaas

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd in stukken.
  3. Kook de zoete aardappels tot ze zacht zijn voor ongeveer 15-20 minuten.
  4. Snijd de paprika in stukjes.
  5. Snijd de prei fijn.
  6. Bak de prei en paprika samen met de rozemarijn en 1 tl oregano in een beetje olijfolie in de pan voor ongeveer 5 minuten.
  7. Bak het gehakt en breng op smaak met peper en zout.
  8. Meng de groenten onder het gehakt.
  9. Stamp de zoete aardappel tot puree, met de boter, 1 tl oregano en een snuifje zout en peper.
  10. Vul nu de ovenschaal. Leg onderaan het gehakt met de prei en paprika. Voeg er vervolgens de zoete aardappel puree bovenop aan toe. Werk af met een laagje geraspte kaas.
  11. Bak de ovenschotel voor 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Smakelijk! 

Ana Lía