Wat zegt het etiket?
Wil je tijdens het boodschappen doen graag wat meer aandacht besteden aan de kwaliteit van je voeding? Dan zal de informatie hieronder je daarbij zeker kunnen helpen. Wat er op het etiket van een voedingsmiddel moet staan is bij wet vastgelegd.
Op voorverpakte voedingsmiddelen zou je minstens volgende informatie moeten terug vinden.
Ingrediëntenlijst
Wat er allemaal in een voedingsmiddel zit dat zie je in de ingrediëntenlijst. Ingrediënten moeten opgesomd staan in dalende volgorde van gewicht.
Let hier dus op de volgorde van de ingrediënten.
- Het ingrediënt dat het meest in het product zit, staat vooraan de lijst
- Het ingrediënt dat het minst in het product zit, staat achteraan de lijst
Staat een ingrediënt op de verpakking of komt het terug in de naam van het product (bv. aardbeienyoghurt) dan moet de gebruikte hoeveelheid in % op de verpakking staan (bv. 10% aardbei). Je zou versteld staan hoe weinig fruit erin aanwezig is. Het is dus niet omdat er fruit op de verpakking staat, dat het ook veel fruit bevat. Goed kijken is dus de boodschap.
Voedingswaardetabel
De voedingswaardetabel moet volgens de wet ook een minimum aantal voedingsstoffen vermelden per 100 gram zoals het aantal kilocalorieën, koolhydraten (waarvan suikers), vetten (waarvan verzadigd vet), eiwitten en zout. Let op met volgende voedingsstoffen:
- (Toegevoegde) suikers. Suikers die zijn toegevoegd aan het product moeten in de ingrediëntenlijst staan. Ze kunnen vernoemd worden als (kristal)suiker, rietsuiker, melksuiker, vruchtensuiker, sacharose, sucrose, dextrose, glucose-fructosestroop, maar ook honing, appelsap, ahornsiroop, agavesiroop en vruchtenconcentraat zijn bronnen van suiker.
- (Verzadigde) vetten. Let op de kwaliteit van de vetten. Naast het totaal aantal vetten, staat ook steeds de vermelding 'waarvan verzadigd'. Deze zijn minder goed voor de gezondheid en je let er dus best op dat de hoeveelheid verzadigd vet zo laag mogelijk is.
- Zout. De zoutinname wordt best beperkt tot 6 g per dag. Kijk daarom zeker ook naar de hoeveelheid zout op de verpakking. Fabrikanten springen hier vaak kwistig mee om. Het meeste zout dat we innemen, komt namelijk uit voorverpakte voedingsmiddelen!
Daarnaast zijn er ook nog aantal andere zaken die op de verpakking moeten staan zoals een houdbaarheidsdatum, het netto gewicht, de benaming van het product, hoe je het product moet bewaren...
Tips
- De achterkant van de verpakking bevat de belangrijkste informatie.
- Vergelijk producten als je twijfelt. Neem twee verschillende verpakkingen van éénzelfde voedingsmiddel en vergelijk de voedingswaarden per 100 gram. Vergelijk niet per portie, want die kunnen per product anders zijn.
- Light is niet altijd calorie-arm. Light wil zeggen dat er minder vet of suiker inzit dan in het originele product, maar vaak wordt er meer suiker toegevoegd wanneer er minder vet inzit en omgekeerd. Zo kan een light product dus wel minder vetten bevatten, maar door toevoeging van meer suiker toch even calorie-rijk zijn als het originele product. Een lightproduct dat wel zeker oke is, is light kaas (20+/ 30+). Hier zitten effectief minder vetten in dan in de volvette kaassoorten zonder dat er suiker wordt toegevoegd om te compenseren voor de smaak.