Vis met erwtenpuree en wintergroenten

13-12-2018

Nog 11 dagen en het is kerstavond! Zijn jullie al bezig met het kerstmenu of de decoratie van de feesttafel? Wij zijn alvast druk in de weer!

We maakten voor jullie al meerdere gerechtjes. Dit is er eentje voor mensen die van vis houden: een stukje kabeljauw met erwtenpuree en wintergroentjes. Dit menu is bovendien milieubewust samengesteld.

Dit kan jij ook doen door voor seizoensproducten en vis met een keurmerk te kiezen. Keurmerken zoals MSC en ASC helpen je een betere keuze te maken rekening houdend met dierenwelzijn, eerlijke handel en natuur en milieu. Kies jij al milieubewust? 

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de kruidenolie:

  • 2 eetlepels verse kervel
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • een snuifje peper en zout

Voor de wintergroenten:

  • 100 g rauwe pastinaak
  • 100 g rauwe wortel
  • 100 g rauwe biet

Voor de erwtenpuree:

  • 4 rauwe aardappelen, geschild
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 g doperwten
  • 4 eetlepels halfvolle melk
  • een snuifje peper en zout

Voor de vis:

  • enkele blaadjes basilicum
  • 40 g paneermeel
  • een snuifje peper en zout
  • 300 g witte vis vb. kabeljauw

Voor de afwerking:

  • enkele takjes dille

Bereidingswijze:

De kruidenolie:

  1. Pureer de kervel en peterselie samen met de olijfolie met een staafmixer tot een gladde saus. Kruid af met peper en zout en zet koel.

De wintergroenten:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de pastinaak, wortel en rode biet en snijd ze in stukken.
  3. Leg all groenten op een bakplaat. Kruid met wat peper en zout. Rooster ze ongeveer 30 minuten in de oven tot ze voldoende gaar zijn. Wil je je groenten extra knapperig? Draai ze dan halverwege de baktijd om.

De erwtenpuree:

  1. Kook de aardappelen in gezouten water gaar.
  2. Snipper ondertussen de ui en stoof ze glazig in olijfolie samen met de erwten. Begin ook al aan de vis.
  3. Giet de aardappelen af en voeg de ui, de erwten en de melk toe. Pureer tot een gladde massa.
  4. Kruid af met peper en zout.

De vis:

  1. Snijd de basilicum fijn en meng met het paneermeel. Kruid af naar smaak.
  2. Verdeel het mengsel over de vis en druk goed aan.
  3. Bak de vis ongeveer 15 minuten gaar in de oven op 200°C.

De afwerking:

Dien de vis op met de erwtenpuree en de wintergroenten. Garneer met dille en serveer de kruidenolie in een kommetje.