Veggie time
Bij het uitkomen van de nieuwe voedingsdriehoek, werd er nadruk gelegd op meer plantaardige voeding. Het is dus waarschijnlijk ook niet nodig om je te vertellen waarom plantaardige voeding gezond is. Natuurlijk is het wel zo dat niet alle plantaardige voeding gezond is en daarom dat we dit artikel hebben geschreven zodat je hier wat meer van op de hoogte bent. Bereid je dus voor om heel wat bij te leren over gezonde, vegetarische voeding.
Vroeger had je 40 dagen zonder vlees, er is ook al try vegan geweest en nu kan je deelnemen aan de VeggieChallenge. Daarnaast kent Donderdag Veggiedag veel succes en organiseren we zelf deze maand ook onze kookworkshop Veggie & Vegan. Dus interesse is er zeker naar vegetarische of plantaardige voeding. Daarom dat we vandaag graag wat meer informatie geven over hoe je gezond vegetarisch kan eten.
Volwaardig en gezond vegetarisch eten
Als vegetariër loop je normaal, indien je gebalanceerd eet, geen voedingstekorten op. De voedingstoffen die het lichaam uit vlees en vis haalt, dien je op te nemen uit andere voedingsmiddelen. Hieronder vind je waarop je moet letten.
- Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Let er dus op dat je regelmatig melkproducten, kaas en eieren voorziet binnen je voedingspatroon. Deze vitamine is te halen uit bepaalde vleesvervangers die nog kippeneieren bevatten zoals Quorn.
- Ijzer haal je uit eieren, vleesvervangers (uitgezonderd Quorn, kaas en tempé!), peulvruchten, sommige groenten en granen. Ijzer afkomstig van plantaardige producten wordt moeilijker opgenomen door ons lichaam. Je kan deze producten daarom eten in combinatie met vitamine C, die de opname van plantaardig ijzer bevordert. Vitamine C vind je uiteraard in groenten en fruit. Drink tijdens de maaltijd beter geen melk, thee, koffie of rode wijn aangezien deze de opname van ijzer remmen.
- Vitamine A en D, zijn twee vetoplosbare vitamines die men vindt in vlees en vis. Vitamine A en D zijn ook te vinden in bak- en braadmargarines. Je haalt jouw vitamines natuurlijk beter niet uit margarine. Gelukkig maakt ons lichaam vitamine A aan uit caroteen, een provitamine dat je kan halen uit zo goed als alle groentesoorten, maar in hoge dosis uit paprika, wortelen, tomaat, spinazie, andijvie, boerenkoel en spruiten. De voornaamste bronnen van vitamine D zijn vettere vissoorten zoals zalm, makreel, haring en sardienen én natuurlijk zonlicht. Verder haal je als vegetariër dit vitamine ook uit melkproducten.
- Visvetzuren zoals omega 3 en omega 6 zijn meestal toegevoegd aan broden, margarines en minarines, Colombuseieren en sommige sappen. Je kan deze gezonde vetzuren ook halen uit noten en zaden. Gebruik in plaats van olijfolie ook eens lijnzaadolie, rijk aan zowel omega 3 als 6.
Tracht voldoende eiwitten binnen te krijgen. Bij een tekort aan eiwitten begint je lichaam eigen spierweefsel af te breken. Een tekort aan eiwitten vermindert bovendien je immuunsysteem. Eet genoeg zuivel, eieren, brood, graanproducten, peulvruchten, noten en sojaproducten.
Hoe pak je dit nu praktisch aan?
In de winkel kunnen we reeds heel veel vinden als het gaat over vegetarische voeding, natuurlijk is het dan ook belangrijk om te weten waarop we best letten. Zodat we ook hier een gezonde keuze maken.
Vegetarisch broodbeleg
Je kan er voor kiezen om zelf een vegetarische spread te maken of je kan er in de winkel kopen. Als je er zelf eentje maakt en je zoekt inspiratie, dan kan je er hier op de blog al verschillende vinden:
Wil je zelf een spread kopen in de winkel, dan is het kwestie van te kijken naar je etiket. Waar letten wij op?
- Max. 15g vet / 100g
- Max. 2,5g zout / 100g
Vleesvervangers op je bord
Ben je eerder op zoek naar een vleesvervanger voor in je warme maaltijd. Dan kan je natuurlijk voor verschillende zaken kiezen. Je kan opteren voor:
- Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, rode bonen, ...
- Noten en/of zaden
- Tofu, seitan of tempeh
- Eieren en/of melkproducten
Dus ook hier is er een ruime keuze. Je hebt in de winkel ook een hele hoop kant-en-klare burgers en vleesvervangers liggen. Ook hier is het dus belangrijk om te kijken naar het etiket. Waar letten wij op?
Max. 10g vet/100g
Min. 5g eiwit/100g
Max. 1,1g zout/100g
Min. 0,8mg ijzer/100g
Min. 0,06µg vitamine B1/100g
Min. 0,13µg vitamine B12/100g
Zelf vinden we het ook super leuk om zelf vleesvervangers te maken. Daarom dat we vaak ook recepten delen waar we of zelf vleesvervangers zoals tofu verwerken of maken we zelf onze falafelballetjes. Ontdek bij zowel onze lunches als diners de vegetarische alternatieven die wij op tafel zetten.
Hopelijk heb je met dit artikel een beter idee hoe je gezond vegetarisch kan eten. En hebben we je geïnspireerd om af en toe eens vegetarisch te koken.
Groetjes,
Lotte & Bieke