Falafelballetjes met groentesaus

29-03-2019

Misschien heb je het wel al door, maar ik ben verzot op kikkererwten en dit in alle vormen. Of het nu gaat over hummus, gepofte kikkererwten of falafel. Vandaag deel k dan ook met plezier een receptje van een groentesaus met overheerlijke falafelballetjes. Deze combineer ik dan nog met wat zilvervliesrijst en koriander.

Zoals je dus kan zien is dit een vegetarische maaltijd en zo maken we het je makkelijker om eens een heerlijk vegetarisch gerecht op tafel te toveren. Als we vegetarisch willen koken, dan is het belangrijk dat we verschillende zaken combineren om zo te zorgen dat onze eiwitten volwaardig zijn. Daarom dat we in dit receptje de kikkererwten met de zilvervliesrijst, deze combinatie zorgt voor de volwaardigheid van onze eiwitten.

Voldoende eiwitten als we vegetarisch eten? Dat doen we hier door de zilvervliesrijst met de kikkererwten te combineren.

Daarnaast zorgen we voor een saus die vol zit met groenten. Hiervan mag je dus een pak meer nemen en het zorgt ook voor een overheerlijke smaak. Ik werk het gerechtje ook nog af met koriander, omdat ik er zot van ben. Dit is natuurlijk niet zo bij iedereen, voor sommige mensen smaakt koriander als zeepsop. Dus voeg het gerust toe als je dit ook graag eet!

Waarom kies ik er nu voor om mijn falafelballetjes zelf te maken en koop ik deze niet? Vaak worden falafelballetjes gefrituurd en dan bevatten deze een pak meer vet. Ook kan ik zelf kiezen welke kruiden ik in de balletjes gebruik om ze op smaak te brengen. In dit receptje krijg je de hoeveelheden voor 2 personen, maar maak zeker meer balletjes.

Maak veel falafelballetjes in 1 keer en vries deze dan in, dan kan je deze op een later tijdstip bakken. En heb je altijd een lekkere en snelle hap.

Falafelballetjes met groentesaus

Ingrediënten (voor 2 personen):

De groentesaus en rijst:

  • 2 stengels selder
  • 1 ui
  • 2 grote wortels
  • 300g champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 200ml passata
  • 100ml groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • kruiden: komijn, laurier, peper en zout
  • 60g zilvervliesrijst

De falafelballetjes:

  • 240 g kikkererwten (uit blik, uitgelekt)
  • 2 eetlepels volkoren bloem
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • kruiden: nootmuskaat, komijn, koriander, kaneel, peper en zout

Bereidingswijze:

De falafelballetjes:

  1. Laat de kikkererwten uitlekken, zodat ze niet te vochtig zijn.
  2. Hak de uitgelekte kikkererwten fijn en doe in een mengkom.
  3. Voeg de speltbloem en een deel van het losgeklopt ei toe.
  4. Tip: Het is de bedoeling dat we balletjes gaan rollen van dit mengsel, het mag dus niet te nat zijn, laat daarom de kikkererwten goed uitlekken.
  5. Voeg alle kruiden toe en meng het geheel.
  6. Rol balletjes met een diameter van 3 cm ongeveer.
  7. Laat de balletjes rusten in de ijskast.

De groentesaus:

  1. Hak de selder, ui en knoflook fijn.
  2. Snijd de wortel en champignons in blokjes.
  3. Fruit de selder en ui samen met de knoflook.
  4. Voeg de wortel en champignon blokjes toe en laat meestoven.
  5. Voeg de passata en groentebouillon toe en laat even staan op een zacht vuurtje.
  6. Kruid met peper, zout, komijn en voeg een blaadje laurier toe.
  7. Kook de zilvervliesrijst.
  8. Bak de falafelballetjes in een eetlepel olijfolie.
  9. Serveer de rijst met balletjes en groenten saus in een diep bord.

Smakelijk! 

Groetjes, Lotte