Tips voor de feestdagen

22-12-2019

Omgaan met de feestdagen

Ze staan weer voor de deur! Voor de meeste mensen is dit een heerlijke periode. Maar vaak ook eentje die soms gepaard gaat met wat stress: stress rond eten, stress voor de sociale verplichtingen en verwachtingen van anderen... Daarom geven wij je een aantal tips hoe je hiermee kunt omgaan.

Honger is de vijand

Hoewel het heel normaal is dat je een paar keer per dag honger krijgt, is het toch niet je beste vriend wanneer het aankomt op gezond eten.

Begin je met honger aan het aperitief en de hapjes, dan vraag je er bijna om om het jezelf moeilijk te maken. Je buik vullen met hapjes en vervolgens nog een volledig meergangenmenu moeten eten, zal je niet met een licht gevoel achterlaten. Je zakt wat weg in je stoel met een overvol gevoel en misschien ook met een protesterende maag. Herkenbaar? Dit heb je zelf in de hand. Begin de avond dus alvast niet met grote honger.

Stil je eerste hongergevoel alvast met iets gezonds thuis of voor de gasten aankomen. Kies voor een kom soep, crackers met wat beleg of een potje yoghurt.

Geniet met al je zintuigen

Daar draait het toch allemaal om tijdens de feestdagen? Waarom dan niet als het op eten aankomt? Je zult nu waarschijnlijk denken: "Maar daar geniet ik ook van!". Dat zullen we niet ontkennen, maar genieten wil ook zeggen 'ten volle proeven wat je eet'. Dit doe je door trager te eten en je smaakpapillen, samen met al je andere zintuigen, de kans te geven om te ervaren hoe lekker het eten is.

Eet je snel en wil je daardoor altijd net nog iets meer eten omdat je dan langer van het moment kan genieten? Probeer dan eens het omgekeerde en eet trager. Je geniet evenveel, als wel niet meer dan wanneer je je eten naar binnen schrokt. Tegelijk voorkom je dat je te veel gaat eten.

Vaak is het eten dat tijdens de feestdagen geserveerd wordt ook iets exclusiever. We durven al eens iets in huis halen dat niet elke dag op tafel komt. Nog een reden om heel bewust te genieten van wat je proeft.

Leg je bestek af en toe eens neer en geniet van wat je proeft, ruikt en ziet voor je zonder nadenken alweer de volgende hap in je mond hebt gestoken. Wees dankbaar voor het eten dat geserveerd wordt, de persoon die het heeft klaargemaakt en de mensen met wie je samen mag vieren.

Respecteer je grenzen

Luister naar de signalen van je lichaam. Misschien willen je hersenen je verleiden om meer te eten, maar daar hoeft je lichaam niet de dupe van te zijn. Een paar dagen last van een zware maag of darmen die in de knoop liggen, is het in ieder geval niet waard.

Ben je verzadigd, stop dan ook effectief met eten. Ook wanneer anderen je willen overhalen om nog eens op te scheppen, mag je hen gerust vriendelijk bedanken voor het super lekkere eten, aangeven dat het je erg heeft gesmaakt maar dat je nu echt wel voldaan bent.

Je lichaam geeft pas 15 à 20 minuten nadat je eten in je maag en darmen is aangekomen, een signaal aan je hersenen dat je verzadigd bent. Bovendien volgen er nog genoeg gangen.

Let op met 'alles of niets'

Probeer ook niet in het andere uiterste te vervallen. Halsstarrig bepaalde voedingsmiddelen mijden kan namelijk ook een averechts effect hebben. Wanneer je in je hoofd een aantal voedingsmiddelen als 'slecht' gaat bestempelen, kan je bij jezelf heel wat onnodige spanning creëren. Zo wordt de kans ook groter dat je je net zult laten gaan wanneer ze geserveerd worden.

Bedenk dat elk voedingsmiddel zijn plaats heeft in een gezond voedingspatroon en probeer ook tijdens de feestdagen een evenwicht te vinden. Ga niet compenseren nadien. Blijf je vertrouwde routine aanhouden en sla gaan maaltijden over. Zoals we in het begin al zeiden, is honger niet je beste vriend wanneer je probeert gezond te eten.

Ga tijdens de feestdagen niet compenseren voor wat je gegeten hebt. Daarmee bedoelen we, sla geen maaltijden over of begin niet bewust honger te lijden in de hoop je kerstdiner zo teniet te doen. Neem je normale regelmaat aan tussen de feestdagen. Honger is zoals we eerder al zeiden een slechte raadgever.

Onthoud het volgende...

Het is niet hoe je eet tussen Kerst en Nieuwjaar die de grootste impact heeft op je gewicht en je gezondheid, maar wel hoe je eet tussen Nieuwjaar en Kerst!