Tips om maaltijden te plannen
10-11-2019
Maaltijden plannen kan je helpen om gezonder en gevarieerder te eten en te leven. Door een planning te maken weet je perfect wat je gaat eten. Dit zorgt ervoor dat je minder snel moeten grijpen naar de snelle en vaak ongezonde alternatieven.
Een belangrijke stap is om even na te denken wat je de komende week allemaal gaat eten.
Een weekmenu opstellen
De voordelen van boodschappen doen voor 1 week (of toch minstens enkele dagen ver):
- Je bespaart tijd. Je hoeft niet elke dag naar de winkel te gaan en na te denken over wat je allemaal gaat eten.
- Je bespaart geld. Met een boodschappenlijstje zorg je ervoor dat je enkel koopt wat je nodig hebt en je niet meerdere keren per week in de verleiding wordt gebracht om snoep en dergelijke te kopen.
- Je hebt minder stress. Door één keer per week tijd vrij te maken om na te gaan wat je de volgende week allemaal zult eten zorg je voor minder stress tijdens de week.
- Je verspilt minder voedsel. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor onze planeet.
- Het helpt je om gewoontes aan te passen.
Gezonder en gevarieerder eten werkt alleen op lange termijn als je meer gaat
plannen. Het helpt je al een heel eind op weg als je alle ingrediënten voor een
gezonde maaltijd in huis hebt. Je hoeft er niet meer over na te denken, enkel nog klaar te maken.
Theorie in praktijk omzetten
Nu je overtuigd bent van de voordelen van een weekmenu is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Hoe je dit praktisch aanpakt wordt hieronder beschreven:
- Vaste gerechten. Vul de gerechten die je op vaste dagen eet (vb. spaghetti, veggie...) als eerste in in je weekplanning. Heb je nog geen vaste gerechten, maak dan eens een top 10 van je favoriete gerechten en laat er een aantal wekelijks terugkomen.
- Vast boodschapmoment. Probeer op een vast moment tijdens de week boodschappen te doen. Het bespaart je zoals hierboven beschreven tijd en geld.
- Extra klaarmaken. Maak wat extra klaar tijdens het avondeten zodat je een basis hebt voor je lunch de volgende dag. Je kunt ook eens een dubbele portie klaarmaken om in te vriezen. Deze kunnen ook handig van pas komen bij onvoorziene omstandigheden.
- Bewaar oude weekmenu's. Ze kunnen een inspiratie zijn voor later op het jaar.
- Diepvries. Bedenk
dat je bepaalde verse producten zoals brood, tortilla wraps, vlees, vis, fruit
en (soep)groenten ook kunt invriezen of in het vriesvak kunt kopen. We verwijzen ook graag naar een ander blogberichtje over foodpreppen met de diepvries.
- Voorraad in huis hebben. Leg een voorraadkast aan met een aantal basisproducten (hier gaan we de komende weken dieper op in).