Onze Vlaamse klassiekers

08-02-2018

Wij zijn dezer dagen in de ban van de Vlaamse Klassiekers. We geven er niet alleen kookworkshops (inschrijven kan nog via de website: www.gezondkokeningent.be) rond maar zijn er ook dagelijks mee bezig, omdat heel wat mensen die bij ons langs komen er vragen over hebben. Is onze dagelijkse en klassieke Vlaamse kost gezond? Hoe kunnen we het gezonder maken?

De Klassieke Belgische en bourgondische keuken staat bekend als een rijkelijke keuken met veel vlees, echte boter en grote porties. Hoe kunnen we dit gezonder maken? Hieronder volgen enkele tips om een maaltijd gezonder te maken:

  • Gebruik een vetstof met max. 1/3 verzadigde vetten tov totaal vet.
  • Bereid maar 1 component van de maaltijd in vetstof bv. Gegrilde biefstuk met gebakken boontjes en gekookte krielaardappelen.
  • Houd rekening met je bordverdeling: ½ groenten, ¼ aardappelen, pasta, rijst,... en ¼ vee, vis of vervangproduct.

Dit zijn al enkele tips waar je mee aan de slag kan om zelf een gezonde en oervlaamse maaltijd te bereiden.

Vaak hoort er bij Vlaamse Klassiekers een portie verse frieten of kroketten, die uiteraard veel vet bevatten. Het kan ook gezonder namelijk kroketten in de oven gebakken. Wil je het zelf eens uitproberen? Volg dan onderstaand receptje.

INGREDIËNTEN OVENKROKETJES:

  • 250g Bloemige aardappelen
  • Een scheutje melk
  • Enkele eetlepels witte bloem
  • 2 eieren
  • Enkele sneden oud volkoren brood
  • Peper, zout en nootmuskaat

BEREIDINGSWIJZE OVENKROKETJES:

1. Schil de aardappelen en kook ze gaar.

2. Pureer ze met een klein beetje melk (het moet een stevige puree zijn) en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

3. Rol de stevige puree in een worst (gebruik indien nodig een beetje bloem).

4. Snijd in kroketjes.

Zet in de frigo.

Rooster de volkoren boterhammen en cutter fijn tot een soort paneermeel.

Zet alles klaar om de kroketten te paneren: 1 diep bord met bloem, 1 diep bord met de geklutste eieren en 1 diep bord met paneermeel.

Verwarm de oven voor op 210°C.

Paneer de kroketjes en leg ze op de bakplaat.

Bak goudbruin in de oven (20 - 30 min.).

Serveren kan bijvoorbeeld met biefstuk of rosbief, een frisse salade en een yoghurtdressing.