Groentefocaccia

13-03-2019

Zelf ben ik iemand die graag variatie heeft in mijn eten, dus elke dag een boterham eten als lunch is niet aan mij besteed. Daarom dat ik me vandaag heb laten inspireren door de Italiaanse keuken om een leuk alternatief te maken.

Denk aan de geur van versgebakken brood, kruiden en geroosterde groenten... 

Bij mij zorgt dit er onmiddellijk voor dat ik er zin in krijg. Dus heb ik ervoor gekozen om een groentefocaccia te maken. Omdat dit al vol met smaakmakers zit, is beleg niet echt nodig. Dus ga ik eens moeten nadenken hoe ik dit nu gezond kan maken.

Als eerste beginnen we natuurlijk met de bloem, dit is zeer gemakkelijk. We kiezen voor een volkoren variant van bloem, dit zorgt ervoor dat onze maaglediging vertraagt, dus we gaan langer een verzadigd gevoel hebben. En dit is iets wat ik wel nodig heb om de lange namiddag door te komen. De koolhydraten die daarnaast in de bloem zitten, zorgen ervoor dat je ook de nodige energie krijgt om te werken in de namiddag.

Omdat ik het reeds een smaakbom vind, wil ik er geen beleg op leggen om mijn eiwitten binnen te krijgen. Daarom heb ik ervoor gekozen om deze focaccia te maken met skyr. Skyr is Ijslandse yoghurt dat rijk is aan eiwitten (meer dan 10g per 100g). Dus op deze manier kan ik mijn eiwitjes binnen krijgen. Eiwitten gaan ervoor zorgen dat ik een gevuld gevoel krijg van de maaltijd, terug iets wat we willen als we onze lunch eten. Tegenwoordig vind je in bijna alle winkels al skyr, maar je kan deze gerust vervangen door kwark of platte kaas.

We zorgen dus voor een lunch die ons een gevuld gevoel zal geven en ook voor eventjes. En daarnaast werken we het af met kruiden en geroosterde groenten, njam!

Om onze lunch gezond te houden, gaan we er uiteraard ook nog groenten aan toevoegen. Ook enkele kruiden zodat we een heerlijk gerecht krijgen. Ik heb gekozen voor groenten die ik in mijn koelkast vond, je kan uiteraard ook voor andere groenten kiezen. Op het brood zelf kan je niet zo heel veel groenten leggen, dus ik rooster mijn groenten en eet de rest gemengd me wat rucola bij mijn brood. Zodat mijn lunch voldoende groenten bevat.

Groentefocaccia

Laten we eraan beginnen!

Ingrediënten:

  • 200 g volkoren bloem

  • ½ eetlepel gedroogde oregano

  • ½ eetlepel gedroogde rozemarijn

  • 1 koffielepel bakpoeder

  • peper

  • grof zeezout

  • 200 g skyr

  • 3 el olijfolie

  • Halve courgette

  • Halve gele paprika

  • Halve rode paprika

  • Halve rode ui

  • Parmezaanse kaas 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Was de groenten en snij ze in kleine stukken.
  3. Leg ze op een bakplaat met een lepel olijfolie en wat kruiden naar keuze (peper, zout, rozemarijn, oregano) en gril ze 10 minuutjes in een voorverwarmde oven op 220°C.
  4. Doe de bloem in een mengkom voeg de gedroogde oregano, rozemarijn en bakpoeder toe.
  5. Kruid met peper en zout.
  6. Voeg de skyr toe aan de bloem en meng.
  7. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en kneed tot een soepele bal. Indien het te droog is voeg nog wat olijfolie toe.
  8. Leg bakpapier op een bakplaat. Leg het deeg op de plaat en druk het plat met je handen tot het overal een halve cm dik is. Zorg dat het overal even dik is.
  9. Haal de groenten uit de oven. De groenten moeten gegrild zijn, maar niet te ver, ze moeten nog op het brood.
  10. Verlaag de oven naar 180°C.
  11. Verdeel de groenten over de focaccia, werk af met wat grof zeezout en Parmezaanse kaas.
  12. Als niet al de groenten op je focaccia passen, kun je ze er apart bij eten als groentesalade.
  13. Laat het 25 minuten bakken in de oven op 180°C tot het goudbruin is.
  14. Laat de focaccia even rusten op een rooster en snijd in plakken. 

Smakelijk, ik ga er alvast van genieten!

Groetjes, Lotte