Zwarte olijventapenade
Vandaag eerder een spread of tapenade die ik deel, want ik heb deze gemaakt om te eten met een restje van mijn quinoa - zaden crackers. Daarnaast vind ik dit een super gemakkelijk receptje, die je zeker kan klaarmaken voor de feestdagen!
Het is eigenlijk gewoon ontpitte zwarte olijven in een blender doen, samen met wat kruiden en olijfolie (voor de smeuïgheid). Ik doe er ook nog wat citroenzeste bij, zodat de tapenade een lekkere frisse toets heeft. Je kan het op een cracker smeren en dan eten als een toastje, of je kan het gebruiken als smaakmaker.
Ik vind het bijvoorbeeld zeer lekker om vis klaar te maken en daar dan ook wat zwarte olijven tapenade bij te presenteren, het ziltige van de vis en het zout-zure van de tapenade passen in mijn ogen perfect samen. Zou maak je ook van een doordeweeks gerecht, ook onmiddellijk een feestelijker gerechtje.
Zwarte olijventapenade
Ingrediënten:
- 150g zwarte olijven
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels verse peterselie
- 1 eetlepel verse basilicum
- Zeste van 1/2 citroen
Bereidingswijze:
- Snipper de basilicum en de peterselie fijn.
- Rasp de zeste van de citroen, let op dat je niet het wit mee hebt, want dit zorgt voor een bittere smaak.
- Doe alle ingrediënten in de blender
- Blend het geheel en breng eventueel op smaak met peper en zout.
Smakelijk!
Lotte