Volkoren penne met een romige saus van zongedroogde tomaten

08-07-2021

Met dit zomerse pasta gerechtje kan je me altijd bekoren omdat het me een instant vakantiegevoel geeft. Het is een bom van smaak door de zongedroogde tomaten, maar bevat toch een bepaalde zachtheid door de ricotta.

Pasta is altijd een goede optie wanneer je niet veel tijd hebt. Dit snelle gerechtje is dan ook perfect voor drukke dagen. Door de zongedroogde tomaten krijgt de saus een boost van smaak! Ik koos er hier nog voor om extra paprika toe te voegen, deze kan je ook roosteren als je nog net dat tikkeltje meer smaak wil. Daarnaast zijn andere Mediterrane groenten zoals courgette ook een goede aanvulling aan de saus voor wie nog meer groentjes wil!

Ricotta zorgt ervoor dat de zuurheid van de tomaten wat wordt gedempt en dat er een romige structuur ontstaat en dient ervoor om de smaken uit te balanceren. Ik hoop dat jij hier even hard van zal genieten zoals ik dat deed!

Je kan ervoor kiezen om de tomatensaus op basis van zongedroogde tomaten reeds te food preppen, op die manier spaar je tijd uit en kan je dit receptje in een mum van tijd op tafel toveren. Je kan de saus bewaren in de diepvries of een viertal dagen in de koelkast. 

Volkoren penne met een romige saus van zongedroogde tomaten

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 200g volkoren penne
  • 250g kerstomaten
  • 1 rode paprika
  • 250ml tomatensaus of tomatenblokjes
  • Enkele zongedroogde tomaten
  • 100g ricotta
  • 50ml light room
  • 2 teentjes look
  • 1 (rode) ui
  • Parmezaanse Kaas
  • enkele blaadjes verse basilicum
  • olijfolie
  • zout & peper

Werkwijze

  1. Snijd de ui en plet de look. Voeg deze toe aan een pan op middelhoog vuur met een scheut olijfolie. Laat even stoven onder gesloten deksel tot de ui glazig wordt.
  2. Halveer de kerstomaten en snijd de paprika in kleine blokjes.
  3. Breng ondertussen een ruime hoeveelheid water aan de kook voor de pasta.
  4. Wanneer de ui wat glazig is voeg dan eerst de paprika toe en laat even verder bakken.
  5. Voeg na 3-4 minuten de tomaten ook toe en laat dit meebakken.
  6. Wanneer de groenten gaar zijn, blus deze dan met de tomatensaus en laat het koken op een laag vuur. Kruid af met peper en zout.
  7. Voeg de pasta toe aan het kokend water en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Wanneer de saus even heeft kunnen koken (zo'n 10min) voeg dan de zongedroogde tomaten, room en ricotta toe en meng goed door elkaar.
  9. Laat de saus weer even koken en voeg op het laatste te blaadjes basilicum en pasta toe.
  10. Serveer met parmezaanse kaas.

Smakelijk!

Fien