Turks brood met muhammara en roomkaas
Met dit hapje kan je écht uitpakken bij anderen. De combinatie van roomkaas met muhammara is zalig om met een cracker (of turks brood) in te dippen of evengoed om op je boterham te smeren. Het recept van de muhammara kan je vinden via onderstaande link naar gelijkaardige gerechtjes, deze kan je ook kopen in de winkel of vervangen door tomatentapenade.
Voor het turks brood gebruikte ik vooral volkoren bloem. Dit deel van het recept vergt wat meer tijd doordat het brood moet rijzen maar zelf heb je er niet veel werk aan. Je kan variëren met de verhouding volkoren en gewoon bloem. Hoe groter het aandeel volkoren bloem, hoe meer vezels het brood zal bevatten. Die voedingsvezels houden je darmflora gezond en zorgen ervoor dat je langer verzadigd zal blijven.
Turks brood met muhammara en roomkaas
Ingrediënten:
- 200 g volkoren bloem
- 50 g bloem
- 1 eetlepel droge gist
- 1 koffielepel suiker of zusto
- 1 koffielepel zout
- 1 eetlepel olijfolie
- 140 ml lauw water
- 1 eigeel
- 1 eetlepel melk
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- roomkaas bv. philadelphia light
- muhammara (zie recept op de website)
Bereidingswijze:
- Voeg alle droge ingrediënten (bloem, gist, zout en suiker) samen in een kom en meng door elkaar.
- Giet het water en de olijfolie erbij en meng tot een deegbol. Kneed de ingrediënten samen gedurende 5 minuten.
- Laat vervolgens een uur afgedekt en op een warme plaats rijzen.
- Leg bakpapier op de bakplaat en druk de deegbol plat. Laat het deeg vervolgens weer gedurende een halfuur rijzen.
- Kluts het eigeel samen met de melk en wrijf er het oppervlak van het deeg mee in. Vorm het deeg eventueel met een vork tot de gewenste vorm en strooi er de sesamzaadjes overheen.
- Bak het brood gedurende 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 200° tot het een mooie goudbruine kleur heeft.
- Haal het brood uit de oven en laat afkoelen onder een propere handdoek.
- Serveer de roomkaas met daarbovenop de muhammara en ernaast het turks brood.
Geniet ervan!