Gehaktschotel
Tussen kerst en nieuw, ben ik altijd blij als ik nog eens een gewone maaltijd kan eten. De feestgerechten kunnen smaken, maar een gemakkelijke en simpele ovenschotel eigenlijk ook. Daarnaast ben ik dan ook nog eens zeker dat ik een ruime portie groenten binnenkrijg.
De gehaktschotel, maak ik uiteraard met gehakt. Hier kan je voor verschillende soorten gehakt kiezen. Ik heb gekozen om te werken met kalfsgehakt omdat deze een stuk minder vettig is. Je kan ook kiezen voor gemengd gehakt, let dan gewoon hoe dit geschreven is. Het soort vlees dat vooraan staat, daar bevat het gehakt het meeste van. Kies dus voor runds-varkensgehakt en niet voor varkens-rundsgehakt. Door hierop te letten kan je zorgen voor veel smaak en dat het ook gezond blijft.
De tomatensaus is ook heel gemakkelijk om te maken en zorgt ervoor dat je nog meer groenten in het gerecht hebt. Het is ook leuk om deze saus te maken voor bij een pasta of om van te genieten samen met scampi's of in een wokgerechtje.
Deze maaltijd is makkelijk om op voorhand te maken en dan kan je hem in de oven schuiven als je thuis komt van het werk. Dit zorgt ervoor dat je snel een gezonde maaltijd kan opeten. Ook is dit een maaltijd om op een gemakkelijker manier groenten te geven voor kinderen.
Gehaktschotel met paprikasaus
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 500g kalfsgehakt
- 500g aardappelen
- 1 courgette
- 2 puntpaprika's
- 1 ajuin
- 500ml tomatenpasata
- 200ml halfvolle melk
- 50g gemalen kaas
Bereidingswijze:
- Snipper de ajuin.
- Was de groenten en snijd de paprika in reepjes en de courgette in schijfjes.
- Schil de aardappelen en snijd deze ook in schijfjes.
- Doe de pasata, de paprika en de ajuin in een kom en breng aan de kook. Laat pruttelen totdat de groenten gaar zijn.
- Bak ondertussen het gehakt gaar in een anti-aanbakpan.
- En stoom ondertussen de aardappelen en courgetteschijfjes gedurende 15 minuten.
- Als de groenten gaar zijn in de saus, mix dan het geheel.
- Voeg de halfvolle melk toe en kruid af met peper, zout en Provençaalse kruiden.
- Meng 2 à 3 eetlepels saus met het gehakt en leg deze onderaan de ovenschotel.
- Leg afwisselend de aardappel- en courgetteschijfjes op het gehakt.
- Werk af door de saus over de schijfjes te gieten en verdeel deze over de schotel.
- Bestrooi het geheel met de gemalen kaas.
Nu kan je het gerecht bewaren in de koelkast of onmiddellijk in de oven plaatsen om daarna ervan te genieten. Je bakt de ovenschotel nog gedurende 15 minuten op 180°C, als je hem de dag erna bakt, dan moet je deze nog 30 tot 40 minuten bakken.
Smakelijk!
Lotte