Citroen kip met courgetti
Vroeger heb ik al eens citroen kip gemaakt, maar vandaag heb ik hem verwerkt in een salade. Ook is hij op een andere manier klaargemaakt dan het gerechtje van vroeger. Het voordeel van deze citroen kip is, je kan hem in grotere hoeveelheden maken en dan verwerken in verschillende zaken. Denk maar aan:
- een wrap met kip en sla en een yoghurtdressing
- een salade met de kip
- een saladjar
- als vlees bij een volkoren pitta broodje
- ...
Vandaag heb ik ervoor gekozen om de citroen kip klaar te maken en hem te verwerken in een salade. Door de combinatie met de citroen en de kruiden, heeft de kip een iets frissere toets en is daarom heerlijk om koud te verwerken.
De salade heb ik gemaakt met courgetti. Deze maak je gewoon door een courgette door een spiraalsnijder te draaien. Ik speel hier wel een beetje vals, want ik heb een elektrische variant. Dit zorgt ervoor dat ik ook vaker de courgetti ga klaarmaken. Voor deze salade kies ik liever verse courgetti, aangezien dat hij rauw gaat opgegeten worden. En geloof mij, de smaak van rauwe courgette gaat echt! Afwerken met wat kruiden en citroensap en klaar om te dresseren.
Het is geen koolhydraatarme salade, want ik ga hem als middagmaal eten. Daarom dat ik er ook nog een koolhydraatbron aan toevoeg. Deze keer kies ik voor parelcouscous, aangezien dit het eerste was wat ik tegen kwam toen ik de salade begon te maken. Je kan ook zilvervliesrijst, volkoren couscous, freekeh of dergelijke kiezen. Kijk dus ook gerust wat jij nog in je voorraadskast heb staan.
We hebben al een eiwit (citroen kip), ook al koolhydraten (parelcouscous), maar nog maar weinig groenten (enkel de courgetti). Dus dan kan je dit nog niet echt een salade noemen natuurlijk. Daarom dat ik er nog wat ijsbergsalade, kerstomaten en geblancheerde prinsessenboontjes aan toevoeg. Het resultaat vond ik zelf overheerlijk en ik denk dat Bieke er ook van heeft genoten.
Citroen kip met courgetti
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 1 kippenfilet
- 1 courgette
- 1 hand prinsessenbonen
- 6 kerstomaten
- 2 handen ijsbergsla
- 70g parelcouscous
- 1 koffielepel groentenbouillon
- 1 citroen
- 1 eetlepel olie
- Kruiden: peper, zout, verse rozemarijn en tijm
Bereidingswijze:
- Doe de olie in een pan en verwarm deze.
- Kruid de kippenfilet met peper en zout.
- Bak de kippenfilet langs beide kanten gedurende 2 minuten.
- Snijd de citroen in partjes (ongeveer 8) en leg deze rond de kip (hou 1 partje opzij), knijp 2 partjes lichtjes uit over de kip voordat je ze erbij legt.
- Zet het vuur laag en kruid met verse takjes tijm en rozemarijn.
- Leg een deksel op de pan en laat de kip rustig verder garen.
- Was de boontjes en kuis deze.
- Kook de parelcouscous en de prinsessenboontjes samen gaar in de groentebouillon.
- Snijd de kerstomaten in partjes en versnipper de ijsbergsla.
- Leg de sla en de kerstomaten op 2 bordjes.
- Giet de couscous en prinsessenboontjes af en verdeel deze over de bordjes.
- Maak courgetti van de courgette, doe deze in een kom en besprenkel met het sap van 1 partje citroen. Kruid af met zout en verse tijm.
- Verdeel de courgetti over de bordjes.
- Snijd de kip in plakjes en verdeel deze over de bordjes.
SMAKELIJK!
Lotte