Vijgencrumble

14-10-2019

Het seizoen van de vijgen loopt stilaan op z'n einde. Je kunt ze namelijk krijgen van juli tot en met oktober. Vandaar dat ik snel nog even dit receptje met je wil delen. Momenteel staan ze in verschillende winkels in aanbieding. Ik kocht er zelf onlangs 4 voor 1,5 euro waardoor ik me even goed heb laten gaan.

Met vijgen kun je mij altijd gelukkig maken. Zelf eet ik ze graag uit het vuistje, daarvoor snijd ik ze in twee en lepel ik het vruchtvlees eruit maar verse vijgen kun je eigenlijk ook met de schil eten. In dit gerechtje gebruik ik de vijgen op hun geheel om de vulling te maken.

Het vruchtvlees is lekker zoet en smeuïg en dus ideaal voor crumble vulling, confituur of om een zoete toets te geven aan je gerechten. Het leent zich daarnaast ook voor hartige gerechten. Binnenkort zullen we je dat tonen aan de hand van een salade met vijgen, rode biet en feta. Eerder deelden we wel al een ontbijtcake met vijgen.

In de koelkast kun je vijgen zo'n 5-tal dagen bewaren. Je kunt overschotten zeker ook invriezen gedurende 6 tot 8 maanden, maar dan zijn ze natuurlijk niet meer om vers op te eten. Ze zijn wel nog goed om te verwerken gepureerd in bepaalde gerechten zoals in deze crumble.

Vijgencrumble

Ingrediënten (voor 1 taart)

Crumble

  • 150 g volkoren (spelt)bloem
  • 50 g havermout
  • 4 el neutrale olie (zonnebloem, arachide...)
  • 3 el agavesiroop
  • 1 ei
  • Snuifje kaneel of pumpkin spice
  • Snuifje zout
  • 50 g fijngehakte pecannoten


Vulling

  • 5 dadels
  • 4 vijgen
  • 1 el agavesiroop
  • 1 el limoensap

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven op 180 graden.
    2. Meng de bloem en de havermout samen met de olie.
    3. Voeg de agave toe samen met het ei, kaneel, zout en de pecannoten. Meng het geheel tot een kruimelig deeg.
    4. Snijd de steeltjes van de vijgen en snijd ze in 4. Mix ze daarna samen met de dadels, de agave en het sap van de limoen tot een glad mengsel. Dit wordt de bodem van je crumble taart.
    5. Neem een bakvorm en doe er het vijgenmengsel in.
    6. Verdeel er daarna het crumbledeeg over. Zorg dat alles goed bedekt is.
    7. Bak de vijgencrumble 35 minuten af.
    8. Laat afkoelen en serveer.

    Laat het smaken!