Vegan vleesbrood
Een vleesbroodje, een typerend gerecht voor de vleesetende medemens. Op zich wel eens lekker, maar misschien probeer je af en toe al eens vlees te skippen en voor een veggie of vegan optie te gaan. Of misschien eet je wel al vegan of vegetarisch en zocht je nog een alternatief voor dit vleesgerecht.
De basis van dit gerecht is uiteraard niet gehakt, maar linzen en noten als bron van eiwitten. Daarnaast vulde ik het aan met onder andere zoete aardappel zodat het ook al een bron van koolhydraten bevat. Typisch voor vleesgerechten is dat ze een rijke 'umami' (=hartige) smaak hebben en dit is iets wat soms durft te ontbreken in veggie of vegan gerechten. Naast vlees -of vis zijn er gelukkig nog een aantal plantaardige producten die deze umami smaak ook hebben zoals champignons, tomatenpuree en HP sauce.
Worcestersaus kan ook maar dan is het niet meer vegan/veggie aangezien dit ansjovis bevat. Er zijn normaal wel vegetarische varianten te vinden van Worcestersaus in de natuur- of biowinkels.
Vegan vleesbrood
Ingrediënten (voor 4 à 6 personen)
- 2 el olie
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 3 el HP saus
- 150g champignons
- 400g zoete aardappel
- 200g gemengde noten
- 400g rode linzen, gekookt
- 2 el tomatenpuree
- 60g paneermeel
- Tijm
- Peper en zout
- Ketchup
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de ui, look en champignons fijn. Snijd de zoete aardappel in blokjes.
- Warm de olie op in een pan en stoof de ui, look en champignons aan. Voeg een eetlepel HP saus toe en laat nog even meestoven.
- Voeg nu de zoete aardappelblokjes toe en enkele eetlepels water zodat ze gaar kunnen stoven.
- Neem een blender en voeg de zoete aardappel, ui, look en champignon mengeling toe. Voeg ook de noten toe, de tijm, linzen en tomatenpuree. Blend niet al te fijn. Breng op smaak met peper en zout.
- Neem een bakblik en bekleed met bakpapier. Doe de mengeling in het blik en strijk glad uit. Smeer de bovenkant in met een dun laagje ketchup.
- Bak gedurende 35 à 40 min tot het goudbruin is.