Smørrebrød roze garnaal & komkommer
Eind december was ik een aantal dagen in Kopenhagen. Daar moet je natuurlijk het bekende smørrebrød eten. Wat is daar nu zo speciaal aan?
Het woord is eigenlijk een samenvoegsel van de Deense woorden 'smør og brød' wat 'boter en brood' betekent. Het wordt traditioneel gegeten als lunch waarbij de sneetjes met wat boter worden ingesmeerd (eventueel wat gegrild) en belegd worden met verschillende soorten beleg zoals vlees, vis, schaal- en schelpdieren en groentjes. Op die manier krijg je een variëteit aan smaken en zien je sneetjes brood er tegelijk ook super leuk en aantrekkelijk uit.
In het receptje voorzie ik standaard 2 sneetjes per persoon. Misschien lijkt je dit weinig, maar mispak je niet. Smørrebrød is een donker brood op basis van rogge dat valt vrij goed vult.
Zelf at ik er tijdens mijn bezoek aan Kopenhagen in de Torvehallerne Foodmarket. Maar heel wat lokale restaurantjes bieden deze lekkernij ook aan.
Smørrebrød roze garnaal & komkommer
Ingrediënten (voor 1 persoon)
- 2 sneetjes smørrebrød
- 8-tal roze garnalen
- 1 hardgekookt eitje
- 40g ricotta
- 1 el dille
- peper en zout
- Enkele schijfjes komkommer
- kiemgroentjes of waterkers
- 1 citroen
Bereidingswijze
- Neem de ricotta en meng met fijngehakte dille, peper en zout en enkele druppels citroensap.
- Smeer de sneetjes brood in met de ricottaspread en leg er schijfjes ei, komkommer, garnalen en kiemgroentjes op.
Serveer met extra groentjes. Je kunt de rest van de komkommer en citroen bijvoorbeeld gebruiken om deze Midden-Oosterse salade te maken.