Salade geroosterde wintergroenten

10-02-2021

In de winter draait het om comfort food en dan denk je misschien niet meteen aan een salade. Een frisse salade vol rauwe groentjes smaakt inderdaad veel meer in de zomer. Daarom maak ik deze week een salade met geroosterde wintergroenten.

Groenten roosteren is in mijn ogen één van de meest smaakvolle manieren om ze te bereiden en meer groenten te eten. De ideale foodprep als je het mij vraagt. Maak ze op voorhand en zet ze in je koelkast voor in een salade, een pastagerecht of als groente tussen de boterham.

Je kunt allerlei groenten roosteren. Vervang hier bijvoorbeeld de gewone krieltjes door zoete aardappel of voeg broccoli en bloemkool toe.

Maak je de salade voor later, meng dan nog niet alle ingrediënten. Houd de geroosterde groenten, sla en dressing apart tot je ze kunt opeten.

Salade geroosterde wintergroenten

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 rode ui
  • 1/4 pompoen
  • 6 krielaardappelen
  • 1 pastinaak
  • 2 wortelen
  • Olie
  • Peper en zout
  • 50 g feta
  • 4 handen sla naar keuze
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 el verse kruiden (bv. peterselie, bieslook...)

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 200°C.
    2. Snijd alle groenten in gelijke blokjes. Halveer de aardappeltjes.
    3. Leg ze uitgespreid op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met een beetje olie en peper en zout.
    4. Zet de groenten in de oven voor 30 minuten.
    5. Maak de dressing door 1 el olie te mengen met de balsamico, de fijngesneden verse kruiden en peper en zout.
    6. Haal de groenten uit de oven en verdeel de sla op een bord. Leg er nu de geroosterde groentjes bij en werk af met de dressing en de feta.

    Laat het smaken!