Romanesco gratin
Een ovenschotel dat smaakt toch altijd? Daarom dat ik vandaag eens deel hoe ik deze romanesco gratin heb gemaakt. Ik was aan het twijfelen tussen broccoli en bloemkool, dus koos ik voor romanesco. Deze groente ziet er gewoon zo leuk uit en lijkt op broccoli en bloemkool, dus een ideaal moment.
Het is een gratin geworden met gewone aardappel en zoete aardappel en natuurlijk de romanesco zelf. Bij de gratin kan je dan nog iets klaarmaken naar eigen keuze, vandaag heb ik gekozen om er nog een laagje vegetarisch gehakt in te verwerken op de bodem. Zo is het een volwaardig avondmaal.
Het onderstaande recept is voor de gratin alleen, zo kan je nog alle kanten uit.
Romanesco gratin
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 romanesco
- 400g aardappelen
- 300g zoete aardappel
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 500ml melk
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel bloem
- 100g geraspte kaas
Bereidingswijze:
- Snipper de look en de sjalot en doe deze in de melk en breng deze aan de kook. Laat dit lichtjes koken gedurende 15 minuten.
- Doe de olie in een pan en voeg de bloem toe. Voeg daarna stukje per stukje de melk toe en zorg ervoor dat je een mooie saus krijgt. Deze gaat niet super dik zijn. Voeg 2/3 van de kaas toe en laat deze smelten en kruid af naar eigen smaak.
- Snijd de romanesco in roosjes en blancheer deze gedurende 5 minuten.
- Schil zowel de aardappelen als de zoete aardappelen en snijd deze in schijfjes. Kook ze samen gedurende 15 minuten in water en giet deze dan af.
- Doe wat van de kaassaus in de ovenschotel en maak dan de gratin door eerst de schijfjes aardappel er in te leggen. En vanboven dan de romanesco. Overgiet het geheel met de saus en werk af met de overschot van de kaas.
- Bak de gratin gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
- Dien op en geniet ervan!
Smakelijk!