Rode linzensoep
22-01-2020
De Vlaming eet te weinig peulvruchten, zegt de campagne van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Een aantal voordelen van peulvruchten die je ook op hun website kunt terug vinden:
- Lekker en veelzijdig te gebruiken in verschillende gerechten zoals stoofpotjes, maaltijdsoepen of chili sin carne.
- Goed voor je lichaam want ze zijn rijk aan vezels en zorgen voor een goede verzadiging.
- Goedkoop & lang houdbaar zijn ze ideaal om (droog of in blik) steeds in je voorraadkast staan te hebben.
- Als vleesvervangers kunnen ze ook geserveerd worden door hun grote hoeveelheid plantaardige eiwitten.
Vandaag koken we daarom eens met linzen. Deze peulvrucht maakt van deze soep een voedzame maaltijd rijk aan complexe koolhydraten en plantaardige eiwitten.
Linzensoep vind ik zelf heel dankbaar om te maken omdat je er eigenlijk nog allerlei andere groenten in kwijt kunt zoals bijvoorbeeld wortel, selder, paprika, tomaat...
Rode linzensoep
Ingrediënten (voor 6 à 8 personen)
- 1 ajuin
- 2 teentjes look
- 2 à 3 cm gember
- ½ rode chilipeper
- 2 el olijfolie
- 2 kl garam masala
- 1 kl paprikapoeder
- 250 g rode linzen, ongekookt
- 1,5l groentebouillon
- 400 g gepelde tomaten
- Koriander
- 1 citroen
Bereidingswijze
- Snijd de ajuin, look, de (geschilde) gember en de halve chilipeper in stukken.
- Verwarm intussen de olijfolie en stoof de ui, look, gember en chilipeper even aan.
- Voeg daarbij ook al de garam masala en de paprikapoeder. Stoof mee om de smaken te laten vrijkomen.
- Spoel de linzen even af en voeg ze daarna toe aan de kookpot.
- Zet het geheel onder met de groentebouillon en het blik gepelde tomaten.
- Laat pruttelen op een zacht vuur tot de linzen gaar zijn.
- Mix daarna het geheel tot een mooie, gladde soep. Merk je dat je soep toch nog iets te dik is, dan mag je gerust nog iets meer water toevoegen.
- Serveer en werk af met verse koriander blaadjes en wat citroensap of citroenzeste.