Ramen noodles
Ramen of misosoep is een Japans gerecht waarbij noodles geserveerd worden in een bouillon. Het vergt wel ietsje meer werk als je dit zelf wil klaarmaken, maar wij hebben gezorgd voor een versie die zo eenvoudig mogelijk is.
Het wordt enorm gesmaakt omwille van z'n umami smaak. Deze mag je in het rijtje zetten van de basissmaken zout, zoet, zuur en bitter. Het wordt ook wel de vijfde basissmaak genoemd. Het kan het beste omschreven worden als 'hartigheid' en komt van nature voor in een aantal voedingsmiddelen:
- Groenten: sojabonen, zoete aardappelen, Chinese kool, tomaten, shiitake, truffels, asperges, zongedroogde tomaten, champignons, olijven, walnoten
- Vis: tonijn, kabeljauw, garnalen, zeewier, makreel, sardines, zeebrasem, inktvis, oesters, mosselen en schaal- en schelpdieren, ansjovis
Vlees: rundvlees, kip, varkensvlees
Andere: Parmezaanse kaas, groene thee, vissaus, sojasaus, jackfruit
Ramen noodles
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 l groentebouillon
- 4 el sojasaus
- 2 el worcestersaus
- Cayenne/chili
- Stukje gember
- 1 stengel citroengras
- 180 g ramen noodles
- 4 eitjes
- 1 broccoli
- 1 bakje boschampignons
- 1 fijngesneden wortel
- 300 g gemarineerde tofu/quorn stukjes
- 1 pijpajuin
Bereidingswijze
- Breng de bouillon aan de kook en voeg de sojasaus, worcestersaus, cayenne/chili, stukjes gember en citroengras er aan toe. Kneus het citroengras even voor je het toevoegt zodat het zijn smaak kan vrijgeven.
- Kook de eitjes en de noodles gaar.
- Snij intussen de wortel in julienne en de champignons in twee. Snijd de broccoli in kleine roosjes of gebruik broccoli uit de diepvries. Leg de groenten gedurende enkele minuten in de kokende bouillon totdat ze beetgaar zijn.
- Serveer wat noodles onderaan een kom. Schep wat groenten uit de bouillon en leg ze op de noodles.
- Neem nog een beetje van de bouillon en giet die over de groenten en noodles. Leg er de tofu of quorn op en werk af met fijngesneden pijpajuin en een gekookt eitje.
Je kunt de tofu of quorn ook gewoon vervangen door kip, reepjes varken- of rundsvlees.