Libanese saladbowl

12-08-2020

Het is veel te warm, dus deze middag is het bij mij nog eens salade time. Vandaag een leuke salad bowl die ik ga maken met wat gehaktballetjes is, want ik ben in verlof samen met mijn vleeseter, dus ik mag hem niet altijd vergeten. 

De salade bowl heb ik de eerste keer gemaakt tijdens de lockdown en toen de foto gedeeld, maar vergeten om het receptje te delen. Dus heb ik naar de foto van toen gekeken om dit recept terug op te stellen. Om die niet terug mee te maken, deel ik vandaag dus wel dit receptje, dan vind ik het ook snel terug. Misschien raar, maar ik gebruik graag onze blog om ook ideetjes voor mezelf op te doen.

De salad bowl is eigenlijk heel simpel, want de star erin zijn natuurlijk de Libaneese gehaktballetjes. Deze zijn enorm kruidig en gaan het gerechtje echt een andere smaaksensatie geven. Anders zijn het gewoon groentjes met feta. Ben je geen vleesfanaat of liefhebber? Dan kan je de gehaktballetjes natuurlijk vervangen door de rode linzenballetjes die we vroeger nog gedeeld hebben. Deze ga ik vandaag ook maken, omdat ik ze dan in verschillende gerechten kan verwerken.

De gehaktballetjes heb ik ook in grote hoeveelheden klaargemaakt. Deze kan je dan gerust invriezen en later opnieuw gebruiken. Bijvoorbeeld in een tomatensaus, maar het is ook heerlijk in een wrap. Ik zou zeggen, enjoy!

Salad bowl met Libaneese gehaktballetjes

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 2 handen salade naar keuze
  • 1 tomaat
  • 1/2 komkommer
  • 40 à 50g feta
  • 60g ongekookte volkoren rijst
  • Libanese gehaktballetjes (voor meer dan andere):
  • 200g rundsgehakt
  • 1 ajuin
  • 1/2 chilipeper
  • Kruiden: komijn, kaneel, gember, peper en zout
  • 1/2 hand koriander
  • 1/2 hand peterselie

Bereidingswijze:

  1. Begin met de gehaktballetjes door alle ingrediënten fijn te hakken en dan onder elkaar te mengen. Rol er bolletjes van en leg deze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak de balletjes gedurende 10 à 15 minuten (afhankelijk van hoe groot ze zijn) op 180°C gaar.
  2. Kook de rijst gaar zoals vermeld op de verpakking en laat deze afkoelen.
  3. Begin nu met de salad bowl door de komkommer in blokjes te snijden en de tomaat in halve maantjes. Was de salade en scheur deze eventueel in kleinere stukken. Leg de salade in je bowl en plaats dan ook de groenten er mooi in en ook de rijst. Leg in het midden wat gehaktballetjes en kruimel er de feta over. 
  4. Dien op en geniet ervan!

Smakelijk!

Lotte

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?