Kipbrochette met chimichurri
Het is het seizoen van de BBQ en daarom deel ik met jullie graag nog een aantal recept ideetjes.
Een tijdje geleden proefde ik op restaurant voor het eerst chimichurri saus en dat is me erg goed bevallen! Zo erg zelfs, dat ik het niet kon laten om mijn eigen receptje uit te proberen en met jullie te delen. Het is een typische Argentijnse saus op basis van olie en azijn met een fris-zure smaak en wordt geserveerd bij (niet- gemarineerde) kip of steak. De smaak is vrij uitgesproken dus je hebt maar een beetje nodig om ervan te genieten.
In de koelkast bewaar je deze saus gemakkelijk een 2-tal weken en hoe langer ze kan trekken, hoe beter de smaak wordt! De ingrediënten variëren van recept tot recept, maar ik koos ervoor om de basis van olie en azijn aan te vullen met 2 makkelijk te verkrijgen verse kruiden, namelijk peterselie en koriander.
Ik koos er verder ook voor om naast de saus een lekkere kipbrochette te maken. Deze stelde ik zelf samen door afwisselend verschillende soorten groenten, een stukje ananas en kip te combineren. Zo bevat je brochette niet enkel gevogelte.
Kipbrochette met chimichurri
Ingrediënten (voor 4 personen)
Brochette
- 1 zoete aardappel
- 1/2 courgette
- 1 paprika
- 1/4 ananas
- 12 champignons
- 500 g kipfilet
- peper & zout
Chimichurri
- 4 el olijfolie
- 2 el witte wijnazijn
- 1/2 bussel peterselie
- 20 g koriander
- 1/2 chilipeper
- 1 teentje look
- peper & zout
- 10-tal kerstomaatjes
- 1/2 sjalot
Bereidingswijze
Brochette
- Snijd de zoete aardappel, courgette, paprika en ananas in blokjes van ongeveer gelijke grootte. Indien de champignons niet te groot zijn, hoeven ze niet gesneden te worden.
- Snijd vervolgens ook de kip in gelijke stukken.
- Schuif nu afwisselend de groentjes, ananas en kip op de brochette stokjes.
- Bak op de BBQ, grill of in de oven tot de kip en groentjes gaar zijn.
Chimichurri
- Neem een blender en voeg alle ingrediënten toe behalve de kerstomaatjes en de sjalot. Mix tot een glad geheel. De saus is het lekkerst met nog een beetje structuur erin.
- Snijd ondertussen de sjalot en tomaatjes fijn en meng deze vervolgens onder de saus (niet meer mixen).
- Serveer onmiddellijk of laat nog even trekken in de koelkast. Hoe langer de saus gemaakt is, hoe meer de smaken naar boven komen.