Jackfruit burgers
Mijn oog viel op een blik jackfruit bij Albert Heijn en toen ik in één van hun magazines een recept zag voor burgers ging ik er meteen mee aan de slag! Jackfruit is een gekende vleesvervanger bij vegetariërs en veganisten.
Hoewel het fruit is, kun je het mits de juiste bereidingswijze ook laten smaken en uitzien zoals vlees. Het vruchtvlees is vrij neutraal van smaak en kun je daarom makkelijk marineren en een andere smaak geven. Je combineert het best met een volwaardige vleesvervanger zoals peulvruchten aangezien jackfruit maar weinig eiwitten bevat.
In veel veggie en vegan gerechten wordt het gebruikt als vervanger van pulled pork of pulled chicken omwille van z'n draadachtige structuur.
Jackfruit burgers
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 250g jackfruit
- 200g kikkererwten (gekookt)
- 1 el Worchestersaus of sojasaus
- Paprikapoeder, cayennepeper, nootmuskaat, komijn
- 1 grote ui
- 4 el olijfolie
- 2 grote tomaten
- 100g sla
- 6 plakjes augurk
- 2 bruine pistolets
Bereidingswijze
- Spoel de jackfruit en de kikkererwten af onder stromend water. Laat nadien goed uitlekken. Leg desnoods op een propere keukenhanddoek en wring even uit.
- Doe daarna de jackfruit, kikkererwten, kruiden, Worchestersaus en olijfolie in een blender. Mix kort tot een grove massa. Er mogen gerust nog wat stukjes in aanwezig zijn anders verlies je de draadachtige structuur van de jackfruit.
- Vorm hamburgers van het mengsel en bak aan in een pan met olijfolie.
- Snijd de uien in ringen en voeg toe aan de pan met de burgers. Bak tot ze glazig zijn.
- Snijd de tomaten in plakjes.
- Beleg de pistolets met de burger, plakjes tomaat, sla en augurk. Indien je wil kun je wat light mayo toevoegen, dressing op basis van yoghurt of veganaise.