Groene gazpacho
Let's keep it cool! Met deze tropische temperaturen is het niet altijd evident om iets gepast te vinden om te eten. Eerlijk gezegd heb ik dan ook gewoon minder honger. Dit is eigenlijk niet zo vreemd want een maaltijd verteren vraagt heel wat energie van ons lichaam. Onze spijsvertering is een belangrijke warmtebron en die extra warmte kunnen we wel missen wanneer het buiten 30°C is! Daarom probeer ik bij deze temperaturen te kiezen voor een lichte en verfrissende maaltijd zoals gazpacho.
Deze soep is makkelijk klaar te maken zonder boven het kookvuur te moeten staan. Daarnaast blijft ze enkele dagen goed in de koelkast (of langer in de diepvries) waardoor je er tijdens een hittegolf gemakkelijk kunt op terugvallen. Ook lekker om tijdens de middagpauze even mee af te koelen.
Ik koos ervoor om de groene variant te maken van deze Spaanse klassieker.
- De basis is komkommer en deze heb ik verder aangevuld met andere fris-knapperige groene groenten zoals groene paprika en selder en groene smaakmakers zoals munt en basilicum.
- Om van deze soep een maaltijdsoep te maken, voegde ik nog wat eiwitten toe onder de vorm van yoghurt en stukjes mozzarella.
- Door nog wat gezonde vetten erbij te doen aan de hand van wat geroosterde noten en heb je een lichte maar toch volwaardige maaltijd voor bij dit warme weer.
- Handig aan een soep is dat je alvast ook wat extra vocht hebt opgenomen. Denk eraan om voldoende te drinken bij deze temperaturen.
Vul tijdens de lunch gerust aan met een paar sneetjes brood of crackers.
Groene gazpacho
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 1 teentje look
- 1 komkommer
- 1 groene paprika
- 2 stengels selder
- een handje verse basilicum
- enkele blaadjes munt
- 1 bouillonblokje
- 200 ml water
- sap van 1/2 limoen + zeste
- 2 el witte wijnazijn
- 4 el yoghurt
- peper en zout
- 1 el olie
- 2 el amandelnoten
- 150 g mozzarella
Bereidingswijze
- Snijd de look en groenten en doe alle ingrediënten (behalve de
mozzarella en noten) in een blender. Mix tot een glad geheel. Voeg
indien gewenst nog wat extra water toe wanneer de soep te dik is. Breng
op smaak met peper en zout.
- Neem een pan en rooster de noten gedurende enkele minuten in de olie. Kruid ze met wat peper en zout.
- Serveer de soep met mozzarella, noten en werk af met wat extra basilicum en munt.