Gevulde omelet

06-05-2019

Zelf eet ik heel graag eitjes! Mijn liefde ervoor is ontstaan in mijn peutertijd toen de tante van mijn moeder, die voor mij zorgde wanneer mijn ouders gaan werken waren, mij regelmatig van een gekookt eitje liet genieten.

Veel mensen vergeten dat eieren een gemakkelijk, gezond en voedzaam alternatief zijn voor charcuterie, maar ook tijdens het avondeten als vervanging voor vlees/vis of als tussendoor is een eitje een goede keuze.

Er is inderdaad een tijd geweest dat eieren in een slecht daglicht werden gezet omwille van een hoog cholesterolgehalte. Recent onderzoek toont echter aan dat dit verhaal intussen achterhaald is. Er zijn geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid bij het eten van eieren. Je loopt er dus ook geen verhoogd risico door op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dagelijks een eitje op het menu is geen probleem.

Eieren bevatten voornamelijk eiwitten en vetten (waarvan grotendeels de gezonde onverzadigde vetten). Beiden zorgen ervoor dat we langer een voldaan gevoel hebben na het eten ervan. Daarnaast zijn ze ook rijk aan verschillende vitaminen (B12, D, A, B2...) en mineralen (fosfor, seleen, ijzer, zink..).

In dit receptje heb ik ervoor gekozen om mijn omelet te vullen met een pasta salade en af te werken met wat tzatziki. Er zijn voldoende voedzame componenten in aanwezig die je lang een verzadigd gevoel zullen geven.

Gevulde omelet

Ingrediënten (1 persoon)

  • 40g Griekse pasta of orzo (ongekookt)
  • 8-tal zwarte olijven
  • 100g kerstomaatjes
  • 50g artichoke harten
  • 50g verse spinazieblaadjes
  • 50g kokommer
  • 1 el pijnboompitten
  • oregano (vers of gedroogd)
  • 2 el yoghurt, platte kaas of kwark
  • 1/4 teentje look
  • peper & zout
  • citroen
  • olijfolie
  • 3 eieren 

    Bereidingswijze

    1. Kook de pasta gaar volgens de verpakking. Laat nadien afkoelen.
    2. Halveer ondertussen de olijven, kerstomaatjes en artichoke harten en scheur de spinazieblaadjes wat kleiner.
    3. Voeg vervolgens toe aan de afgekoelde pasta en breng op smaak met peper, zout en citroensap.
    4. Neem een rasp of snijd de komkommer en look fijn. Voeg daaraan de yoghurt, platte kaas of kwark toe en breng op smaak met peper & zout.
    5. Neem de eieren, klop ze los en bak de omelet gaar in wat olijfolie.
    6. Leg de omelet op een bord. Beleg één helft ervan met de pasta salade en plooi dicht.
    7. Werk af met de tzatziki dressing en de pijnboompitjes.

    Geniet ervan!