Gevulde courgette
Als ik aan het winkelen ben, dan zie ik vaak de ronde courgettes denken en dan wil ik dit altijd kopen om klaar te maken. Want een gevulde groente dat smaakt toch altijd, nochtans is het iets waar ik niet aan denk als ik mijn planning maak. Dus vandaag heb ik gedacht om hem toch eens mee te nemen en er dan ook een receptje mee te ontwikkelen.
toen ik kind was, aten we wel gevulde groenten, maar dit was eerder een gevulde tomaat met gehakt. Op dat moment was ik iets kieskeuriger en had ik het in mijn hoofd gestopt dat ik geen warme tomaat lust (maar wel koude en in saus, dus de textuur was niet mijn ding). Hierdoor ga ik nu nog altijd niet snel warme tomaten klaarmaken, maar toch wou ik een groente vullen.
De ronde courgettes zijn hiervoor ideaal, alleen wou ik ze niet met gehakt vullen. Dus heb ik ervoor gekozen om het te maken met een kruidige groenterijst. Zo heb ik extra groenten binnen en ik kies ook voor zilvervliesrijst, zodat dit gerechtje ook boordevol vezels zit. Ideaal om goed gevuld te zijn na het eten. Ik had vandaag wel zin om er toch iets van vlees bij te doen, dus heb ik gekozen voor gekookte hesp. Maar dit kan je ook gerust weglaten.
Als afwerking heb ik er nog wat gemalen kaas opgedaan, zo krijgt mijn courgette een lekker, krokant korstje als hij uit de oven komt. Njam! Geen zin in de gekookte hesp, dan kan je kiezen om de gemalen kaas te vervangen door verbrokkelde feta, op die manier krijg je toch wat extra eiwitten binnen.
Gevulde courgette
Ingrediënten (voor 1 persoon):
- 2 ronde courgettes
- 1 wortel
- 1/2 paprika
- 1 eetlepel maïs
- 1/2 ajuin
- 20g gemalen magere kaas
- 50g bruine rijst
- 250ml groentebouillon
- 30g gekookte hesp
- 1 eetlepel olie
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Kook de rijst gaar in de groentebouillon.
- Snijd de hoedjes van de courgette en hol deze uit. Snijd de courgettevulling in stukjes.
- Schil de wortel en snijd deze in blokjes, snijd nadien ook de paprika in blokjes.
- Snipper de ajuin en fruit deze in de olie.
- Voeg de groenten toe en bak deze aan zodat ze kunnen garen.
- Voeg nadien de rijst toe en snijd dan de hesp in blokjes en voeg deze ook toe.
- Kruid het geheel naar eigen smaak.
- Vul de courgettes met de rijstmengeling en werk af met de gemalen kaas.
- Bak de courgettes gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
- Dien op, eventueel met wat extra salade of dergelijke.
Smakelijk!
Lotte