Gegrilde courgette salade

29-07-2019

Wie ons volgt op instagram weet al dat ik ieder jaar met veel enthousiasme mijn eigen groentjes kweek op mijn terras. Onlangs heb ik m'n eerste courgettes en prinsessenboontjes geoogst en die heb ik onmiddellijk verwerkt in een lekker en fris bijgerechtje afgewerkt met een citroen- en peterselie dressing.

Om zelf groenten en fruit te kweken, hoef je helemaal geen grote tuin te hebben. Met een zonnig tot half zonnig terras, liefst wat beschut van de wind, een paar bloempotten en goeie potgrond kom je al een heel eind om zelf aan het kweken te slaan. 

  • Laat zaadjes ontkiemen vanaf maart en houd ze binnen tot ongeveer half mei. Ofwel koop je zelf jonge plantjes aan.
  • Afhankelijk van hoe groot je planten worden, kies je voor een kleine of iets ruimere pot. 
  • Zorg voor kwaliteitsvolle potgrond, geef regelmatig water en om de twee weken een beetje extra voeding. 

Ben je bang dat je geen groene vingers hebt? Begin dan met makkelijke plantjes zoals radijsjes, pluksla en struikboontjes.

Ik vind het leuk om mijn plantjes en vruchten te zien groeien. Ik weet vanwaar mijn eten komt en daardoor geniet ik er nog meer van. Door eens soorten te kweken die ik in de winkel niet zo vaak tegenkom, verplicht ik mezelf ook om creatiever te zijn in de keuken.

Gegrilde courgette salade

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 g prinsessenboontjes 
  • 2 kleine courgettes
  • 2 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 klein teentje look
  • 2 el peterselie
  • peper en zout

 

Bereidingswijze

  1. Breng water aan de kook en kook de prinsessenboontjes beetgaar. (Ik gebruikte hier een combinatie van gele boterboontjes, groene boontjes en paarse boontjes. Deze laatste worden trouwens groen tijdens het koken.)
  2. Snijd de courgettes in lange repen en bak ze in de grillpan.
  3. Maak ondertussen de dressing door olijfolie, citroensap, fijngesneden look en peterselie te mengen. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Dresseer de boontjes en courgettes op een groot bord en werk af met de dressing. Je kunt dit gerechtje zowel koud als warm serveren.

Enkele foto's van de groentjes op het terras...

Geniet ervan!