Gebraden kip met dillesaus

19-02-2020

Ik vind het fantastisch als andere gerechten me kunnen inspireren om mijn eigen creatie te ontwikkelen. Dit gerechtje at ik tijdens mijn laatste reis en was me zo goed bevallen, dat ik besloot om mijn versie ervan met je te delen.

Gebraden kip is sowieso een winner voor mij. Lekker mals en sappig, vult het mijn huis met die heerlijke geur die me terug doet denken aan m'n kindertijd. Een echte klassieker voor velen onder ons (al dan niet met appelmoes of in mijn geval vaak met perziken).

Intussen zijn we volwassen en slaan we graag onze eigen weg in in de keuken. Daarom deze 'hippe' variant van gebraden kip met geroosterde worteltjes, spinazie, een yoghurtsausje met dille, cashewnoten en sesamzaad.

Gebraden kip met dillesaus

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 volledige kip
  • Kipkruiden
  • 4 el olijfolie
  • 500 g spinazie
  • 500 g jonge wortels
  • 2 el sesamzaad
  • 4 el cashewnoten
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • Een handje dille
  • Peper en zout
  • 1 citroen

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 180°C.
    2. Kruid de kip af met kipkruiden en smeer ze in met een paar eetlepels olijfolie. Leg ze op een bakplaat of ovenbestendige schotel.
    3. Was de wortels. Gebruik je jonge worteltjes dan hoef je ze niet te schillen. Leg ze op de bakplaat naat de kip of mee in de ovenschotel.
    4. Plaats het geheel in de oven. Per kg kip wordt er 45 minuten aangeraden. Kijk dus het gewicht van de kip na om de juiste gaartijd in te stellen.
    5. Meng intussen de ingrediënten voor de dille-yoghurtsaus (Griekse yoghurt, fijngehakte dille, peper en zout en wat citroensap en/of zeste. Plaats in de koelkast tot de kip gaar is.
    6. Intussen rooster je ook even de sesamzaadjes en cashewnoten aan in een droge pan. Geroosterd hebben ze meer smaak.
    7. Wanneer de kip bijna gaar is, stoof je de spinazie even aan tot ze begint te slinken.
    8. Serveer wat dillesaus onderaan het bord, leg er wat worteltjes op, een stukje kip en spinazie en werk af met de geroosterde cashewnoten en sesamzaadjes.

    Smakelijk!

    Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?