Gebakken spruitjes & champignons
25-11-2019
Misschien ben jij niet zo'n fan van spruitjes? Dan wil ik je graag een paar tips meegeven hoe je ze op de meest lekkere manier kunt bereiden. Het zit 'm echt wel voor een stuk in de manier waarop je ze klaarmaakt hoor. Waar kun je nu best op letten?
TIP 1: Kort aanbakken op hoge temperatuur
- Voor een betere smaak bereid je ze best kort en op een hoog vuur. Dit betekent dus roosteren, grillen, wokken of aanbakken. Op die manier worden ze gekarameliseerd wat zorgt voor een aangename smaak. Koken zorgt er namelijk voor dat ze eerder een bittere smaak zullen hebben.
- Ook voor de geur is dit een belangrijk punt. Overkookte spruitjes hebben namelijk een uitgesproken geur die niet door iedereen geapprecieerd wordt.
TIP 2: Fijn snijden
- Om het voorgaande vlot te bereiken, halveer je ze best of zoals ik hier gedaan heb in fijne schijfjes. Op die manier worden ze ook veel sneller gaar.
TIP 3: Andere smaken toevoegen
- In dit recept koos ik om de spruitjes te combineren met de hartige smaak van gebakken champignons. Daarnaast bluste ik het geheel ook even met een beetje sojasaus. Ook dit heeft een hartige smaak die bij veel mensen in de smaak valt.
Gebakken spruitjes & champignons
Ingrediënten (voor 4 personen)
500 g champignons
- 500 g spruitjes
- 1 teentje look
- 2 el olijfolie
- 4 el sojasaus
Bereidingswijze
Snijd de champignons en spruitjes in schijfjes.
- Snijd of pers de look.
- Verwarm de olie in een pan en voeg de look toe. Laat even aanbakken.
- Voeg nadien de champignons en spruitjes toe en bak mee op hoog vuur. Let op dat het geheel niet aanbrandt. De groenten moeten wel mooi bakken.
- Wanneer de groenten bijna klaar zijn, blus dan met de sojasaus en laat dit nog even in groenten trekken.