Citroen - gember siroop
Dit weekend heb ik mij uitgeleefd en eens een siroop gemaakt om zo enkele recepten te pimpen. Het is een siroop geworden op basis van citroen, limoen, gember en citroengras. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke smaak hebt dat je op verschillende vlakken kan gebruiken:
- Om limonade te maken (door spuit of plat water toe te voegen)
- Om een smaakje te geven aan yoghurt
- Als finish touch in een fruitsla
- Om te gebruiken in een zoet gerecht
- Voor smaak te geven aan havermoutpap
- En nog zoveel meer
De siroop is ongeveer een week houdbaar in de koelkast en zorgt voor een frisse toets in verschillende gerechten. Ik heb hem nu in mijn koelkast staan en ben er van aan het genieten. In dit recept werk ik met een zoetstof, hier kan je eigenlijk kiezen voor een zoetstof die je zelf lekker vindt van smaak. Daarom dat ik er ook de zoetkracht bijschrijf, zodat je dit kan aanpassen indien nodig. Ik werk vaak met een mengeling van stevia en rietsuiker (ik koop deze zo in de winkel). Op die manier heb ik een zoete smaak, gebruik ik minder suiker, maar heb ik ook nog de eigenschappen van suiker.
Citroen - gembersiroop
Ingrediënten:
- 3 citroenen
- 1 limoen
- 300ml water
- 50g zoetstoef (zoetkracht 1/2 suiker)
- 30g honing
- 2 stengels citroengras
- 80g gember
Bereidingswijze:
- Rasp de zeste van 1 citroen.
- Pers de citroenen en de limoen en doe dit sap in een kommetje.
- Warm het water op en los hierin de zoetstof en de honing op. Wacht totdat dit is opgelost en voeg dan het sap toe.
- Snijd de gember en het citroengras en voeg ze toe aan je potje.
- Breng het geheel terug aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
- Laat nadien minstens een half uur zacht pruttelen, dit mag gerust ook langer. Dit doe je totdat je een stroopachtige structuur krijgt.
- Laat de siroop afkoelen met de kruiden er nog in, zodat deze nog kunnen de siroop verder aromatiseren.
- Als de siroop is afgekoeld, zeef deze en doe de siroop in een flesje en bewaar in de koelkast.
Smakelijk!
Lotte