Butternut quiche
Het is het seizoen van de pompoenen, dus wou ik nog eens iets met pompoen maken en dan gebruik ik vaak butternut. Dit voornamelijk omdat ik dit iets makkelijker vind om te snijden. En het zorgt ook voor een heerlijk zoete smaak en dit past perfect in deze quiche.
De quiche heb ik gemaakt met mijn volkoren quichebodem en ik heb hem dus gevuld met geroosterde butternut, maar ook wortel, rode ajuin en feta. Het is dus een echte groentetaart! De mengeling van mijn quiche maak ik vaak met ricotta, eieren en melk. Op die manier gebruik ik geen room, maar zorg ik wel voor meer eiwitten in mijn quiche mengsel.
En dat is natuurlijk ideaal omdat het een pure groentetaart is, zo ben ik wel zeker dat ik nog steeds voldoende eiwitten binnen heb. En hierdoor is het ook een zeer vullende quiche. Ik maak dit graag klaar als avondeten en de overschot eet ik dan op als lunch met een kleine salade erbij.
Vandaag had ik het mee als lunch en ik heb ervoor nog wat soep gegeten, want dat smaakt toch ook altijd als we eerlijk zijn.
Butternut quiche
Ingrediënten:
- 1 volkoren quichebodem
- 1 rode ajuin
- 1 butternut
- 2 wortels
- 4 eieren
- 200g ricotta
- 250ml melk
- 100g feta
- Peper, zout en komijn
- 1 eetlepel olie
Bereidingswijze:
- Snijd de butternut in partjes en schil deze ook. Leg de partjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Meng de olie eronder en kruid de butternut met peper, zout en komijn. Bak de butternut gedurende 15 minuten op 200°C in een voorverwarmde oven.
- Doe de volkoren quichebodem in een vorm en prik hier gaatjes in. Bak deze bodem voor gedurende 10 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven.
- Schil de wortels en snijd die in schijfjes. Schil ook de ajuin en snijd deze in kleine partjes.
- Meng de ricotta samen met de melk en de eieren. Klop goed, zodat dit ricotta ook gladder is geworden. Kruid het mengsel met peper, zout en komijn.
- Leg op de quichebodem eerst de butternut, de wortel en de rode ajuin. Zorg ervoor dat het allemaal een beetje door elkaar gemengd is. Verbrokkel de feta er dan over en overgiet nadien met het eiermengsel.
- Bak de quiche gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
- Dien op met eventueel een slaatje en geniet ervan!
Smakelijk!
Lotte