Butternut caprese

13-01-2020

Om heel eerlijk te zijn wou ik dit gerechtje eerst maken met een spaghetti pompoen, maar aangezien ik deze niet onmiddellijk vond in de winkel heb ik mijn plan bijgesteld en gekozen voor een butternut.

Een butternut pompoen bevat in tegenstelling tot andere pompoensoorten meer koolhydraten en we zien ze daarom eerder als vervanger voor aardappelen dan als groente.

Met dit gerechtje wilde ik een leuk alternatief maken voor de pizza of salade caprese. De basis hiervan is namelijk tomaat, mozzarella, basilicum en olijfolie. Indien gewenst kun je ook nog wat balsamico toevoegen. De vulling is super makkelijk en lekker om te maken.

Snijd gerust wat extra tomaatjes zodat je ze als bijgerechtje kunt serveren.

Butternut caprese

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 kleine butternuts
  • 600 g kerstomaatjes
  • 250 g mozzarella
  • een handje verse basilicum
  • 4 el olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • peper en zout

    Bereidingswijze

    1. Verwarm de oven voor op 180°C.
    2. Snijd de butternut pompoenen overlangs in 2. Kruid ze af met peper en zout en besprenkel ze met wat olijfolie.
    3. Plaats de butternut helften met de opengesneden kant naar boven op een bakplaat met bakpapier. Bak gedurende 35 à 45 minuten in de oven.
    4. Snijd ondertussen de kerstomaatjes in twee en de mozzarella in stukjes.
    5. Voeg daaraan een handvol verse basilicumblaadjes toe, wat olijfolie en Italiaanse kruiden.
    6. Wanneer de butternut nog een 10-tal minuten in de oven moet, haal je ze er even uit om de tomaat-mozzarella vulling toe te voegen. Plaats nog 10 minuten terug in de oven.

    Krijg je niet alle vulling in de butternut? Houd ze dan apart en serveer ze nadien als koude salade bij het geheel.

    Afwerken kan eventueel nog met wat balsamico.

    Smakelijk!