Boerenkool salade
Het doet goed om terug een vertrouwde gezonde routine aan te nemen. Daarom koos ik ervoor om deze winterse salade met pompoen en boerenkool te maken.
Boerenkool is al enkele jaren 'in', maar ik had het zelf nog niet gebruikt. Het is vooral bij onze Noorderburen erg populair als typische herfst- en wintergroente. Je kunt het warm bereiden of bij een stamppot serveren. Ze wordt daarnaast ook vaak als 'superfood' toegevoegd aan smoothies en andere shakes.
Ik gebruikte ze hier ter vervanging van de klassieke sla. Boerenkool is iets harder en het is daarom aan te raden om bij het snijden de dikkere binnennerf te verwijderen. Daarnaast is het ook interessant om de bladeren vrij fijn te snijden.
In dit receptje voorzie ik ook een dressing op basis van olijfolie, witte wijn azijn en citroen. De zure componenten zorgen ervoor dat de boerenkool iets zachter wordt. Ook het toevoegen van warme componenten (zoals de geroosterde pompoen) helpt hierbij.
De boerenkool heeft mij aangenaam verrast, want ik vond het zeker een geslaagde salade! Bij deze heb ik een leuk nieuw alternatief voor sla leren kennen.
Boerenkool salade
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 200 g pompoen
- 200 g quinoa
- 400 g boerenkool
- 1 granaatappel
- 250 g zachte geitenkaas
- 4 el pompoenpitten
- 1 el agavesiroop
- 4 el olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- 2 el witte wijn azijn
- peper en zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de pompoen in gelijke stukjes en rooster in de oven gedurende 20 à 30 min.
- Kook de quinoa gaar volgens de verpakking.
- Snijd de boerenkool fijn. Verwijder eventueel de harde binnennerf.
- Snijd de granaatappel in 2 en verzamel de pitjes.
- Breek de geitenkaas in kleine blokjes.
- Rooster de pompoenpitten even in een droge pan.
- Meng de olijfolie, agavesiroop, witte wijn azijn en het sap van de citroen. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng nu alle ingrediënten in een grote kom en voeg de dressing toe.