Aziatische 'salad in a jar'

29-04-2019

Handig om mee te nemen naar school, naar het werk, onderweg of voor een picknick.

Ik schreef er vorig jaar al eens een blogberichtje over, maar vind het dit jaar zeker de moeite om jullie nog eens te inspireren met deze super simpele en handige manier om een maaltijdsalade mee te nemen.

Ik krijg regelmatig te horen dat het niet zo makkelijk is om gezond te lunchen. Het aanbod op school of op het werk is niet altijd ideaal en iets voorbereiden de avond voordien vraagt een extra inspanning. Dat je bij een zelfgemaakte lunch nog even wat voorbereidingstijd moet incalculeren, daar kunnen we helaas niet onderuit. Maar het hoeft allemaal niet zo lang te duren. Mits een goede planning (en boodschappenlijstje) heb je steeds wel iets in huis waarmee je aan de slag kan.

In mijn voorraadkast staan standaard voedingswaren zoals pasta, rijst, quinoa, bulgur, rijstnoedels voor bij de wok... Ook noten en zaden en zaken zoals sojasaus en honing maken daar deel van uit. In mijn diepvries heb ik steeds (fijngesneden) gember zitten. Groenten koop ik graag vers, maar wanneer ik in tijdsnood ben zijn voorgesneden groentjes erg handig.

Aziatische 'salad in a jar'

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 50g ongekookte rijstnoedels
  • 1/2 limoen
  • 1 kl honing
  • 2 el sojasaus
  • 1 kl gember
  • 1 el (sesam) olie
  • 1/2 paprika
  • 1 wortel
  • 1/2 kleine rode ui
  • 1 stengel selder
  • 50g kip
  • 25g cashew noten
  • 1 handje platte peterselie

    Bereidingswijze

    1. Kook de rijstnoedels gaar volgens de verpakking en laat afkoelen.
    2. Meng het sap van een halve limoen met de honing, sojasaus, gember en olie. Doe deze onderaan de jar.
    3. Snijd nu de groenten (wortel, selder, paprika en ui) en voeg deze vervolgens toe bovenop de dressing.
    4. Maak een nieuwe laag met de afgekoelde rijstnoedels.
    5. Leg daarop de kip (ik gebruikte een overschotje van de soepkip die ik onlangs had gekookt - je kunt natuurlijk ook even wat kip bakken of grillen)
    6. Werk af met een laagje van de peterselie en de noten.

    Smakelijk!