Citroencake à la Starbucks

12-03-2023

Heb je nog eens zin om op een regenachtige, koude dag gezellig thuis een cake te bakken? Deze smeuïge citroencake is precies waar je naar op zoek bent! Zoet, met een lekker frisse citroensmaak en een waanzinnig glazuur waarvan je het liefst een hele kom voor jezelf hebt. 

Vanwaar deze naam? Deze citroencake is het recept van de enige echte Starbucks Lemon Loaf. 

Tip: Als de bovenkant van de cake na een paar minuten al bruin begint te worden, maar de binnenkant nog niet gaar genoeg is, kan je er wat aluminiumfolie over leggen. Zo zal de cake verder bakken, maar niet kunnen aanbranden bovenaan.

Ingrediënten:

  • 225 g suiker 
  • 200 g bloem 
  • 140 g poedersuiker 
  • 40 g roomboter (kamertemperatuur)
  • 10 g bakpoeder 
  • 125 ml zonnebloemolie 
  • 75 ml citroensap 
  • 3 eieren 
  • 2 el melk 
  • 1/2 el citroenrasp 
  • 1 tl citroenextract (+ extra voor het glazuur)
  • Zout 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180° (boven- en onderwarmte).
  2. Vet de cakevorm in of bedek deze met bakpapier.

  3. Neem een ruime kom en doe hierin de bloem, bakpoeder, suiker, citroenrasp en een snuf zout. Meng dit door elkaar.
  4. Meng in een andere kom de eieren, citroenextract, zonnebloemolie en citroensap. 

  5. Mix het eiermengsel door de bloem en voeg hier tot slot nog de roomboter aan toe. Meng tot een glad beslag.

  6. Giet het beslag in de cakevorm en bak de citroencake ca. 45 minuten in de oven.

  7. Laat de cake na het bakken volledig afkoelen. Zodra de cake volledig afgekoeld is, ga je de glazuur maken.

  8. Meng hiervoor de poedersuiker met de melk. Voeg de melk eetlepel voor eetlepel toe. Je wilt een dikkige, witte glazuur hebben en hiervoor heb je niet heel veel melk nodig. Voeg het rustig beetje voor beetje toe zodat je controle hierover hebt. Voeg tot slot nog een paar druppels citroenextract toe. 

  9. Zet de cake op een rooster of velletje bakpapier en giet het glazuur over de cake. Garneer eventueel met een beetje extra citroenrasp.

  10. Zet de cake in de koelkast tot het glazuur hard is geworden. Bewaar de cake (afgedekt) in de koelkast.

Smakelijk! 

Ana Lía